Przepisy na wino i nalewki śliwkowe
Z różnych odmian śliwek oraz smakowitych, słodkich mirabelek warto samodzielnie robić pyszne przetwory na zimę, takie jak konfitury, dżemy czy powidła. Jednakże śliwki doskonale nadają się również na domowe trunki, wina i nalewki.
Śliwki to owoce, z których zrobić można niemalże wszystko. Od słodkich kompotów po aromatyczne alkohole. Aby wzmocnić smak przetworów i nalewek warto doprawić je korzennymi przyprawami lub dodać nieco innych, sezonowych owoców, na przykład malin, truskawek czy wiśni.
Poniżej przedstawiamy Państwu sprawdzone i łatwe do samodzielnego wykonania w domu przepisy na śliwkowe wina i mirabelkowe nalewki.
MOCNA NALEWKA MIRABELKOWA
składniki: kilogram dojrzałych mirabelek, kilogram cukru, po pół litra spirytusu i czystej wódki
sposób przygotowania: śliwki umyć i wydrylować, po czym zasypać cukrem. Po około dwóch godzinach zalać alkoholem. Aby wzmocnić smak i zapach można dodać kilka goździków. Przełożyć do gąsiora i odstawić na około cztery tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu. Trunek będzie gotowy do spożycia po około 4-5 miesiącach.
NALEWKA ŚLIWKOWA NA SPIRYTUSIE
składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek, litr spirytusu, kilogram cukru
sposób przygotowania: owoce umyć i wydrylować, po czym przełożyć do gąsiora. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Po dokładnym zatkaniu odstawić na pięć tygodni. Po około 2-3 tygodniach gąsior potrząsnąć, rozprowadzając równomiernie cukier. Po zakończeniu procesu fermentacji odcedzić owoce i przelać nalewkę bo butelek. Zakorkować i odstawić na jeszcze 2-3 tygodnie w chłodne miejsce.
AROMATYCZNE WINO ZE ŚLIWEK
składniki: kilogram śliwek węgierek, kilogram mirabelek, kilogram cukru, woda, łyżeczka środka enzymatycznego (na przykład pektopolu)
sposób przygotowania: owoce umyć, wydrylować i zalać wrzątkiem. Po wystygnięciu przełożyć do pojemnika fermentacyjnego i zasypać cukrem. Naczynie zamknąć i pozostawić do fermentacji na około tydzień. Po tym czasie wymieszać i uzupełnić około litrem wody. W razie potrzeby nieco dosłodzić. Pozostawić na kolejne dwa tygodnie. Następnie odcedzić owoce, zebrać osad i przelać do butelek. Po zakorkowaniu odstawić w chłodne miejsce do leżakowania.