Pyszny kompot z mirabelek
Smakowite mirabelki to owoce doskonale nadające się do przygotowywania domowych przetworów, takich jak dżemy, konfitury lub powidła. Dodane do herbaty skutecznie uchronią przed przeziębieniem.
Jednakże w sezonie letnim, kiedy pod dostatkiem mamy świeżych owoców, warto ze śliwek mirabelek przygotować również smaczne i aromatyczne kompoty, zagęszczane syropy lub pyszne ciasta z kruszonką. Śliwkowe smakołyki z pewnością przypadną do gustu zarówno najmłodszym, jak i dorosłym domownikom.
Śliwki warto podawać zarówno na deser, jak również zrobić z nich pyszne kompoty do obiadu. Doskonale podkreślają bowiem smak potraw mięsnych zaś schłodzone skutecznie ugaszą pragnienie nawet w najbardziej upalne dni. Poniżej przedstawiamy sprawdzone i łatwe przepisy na samodzielne zrobienie w domu kompotów ze śliwek.
KOMPOT Z MIRABELEK
składniki: 1,5 kilograma dojrzałych mirabelek, około pół kilograma cukru, pół litra wody
sposób przygotowania: śliwki dokładnie umyć i osuszyć. Można je również wydrylować, jednakże na kompot w zupełności nadadzą się też owoce z pestkami, które po ugotowaniu łatwo odejdą od miąższu. Cukier zalać ciepłą wodą, tworząc syrop. Zalać nim owoce i podgotować do miękkości. Wyparzyć słoiki wrzątkiem i przelać kompot. Po dokładnym zakręceniu słoików pasteryzować przez około 20-25 minut w temperaturze 90 stopni. Po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
KOMPOT OWOCOWY ZE ŚLIWKAMI
składniki: pół kilograma mirabelek, pół kilograma śliwek węgierek, 3 jabłka, 2 litry wody, pół kilograma cukru
sposób przygotowania: śliwki umyć i wydrylować, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i ostawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Przelać kompot do wyparzonych słoików i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni przez pół godziny.
Do samodzielnego zrobienia słodkich i aromatycznych kompotów śliwkowych użyć można również suszonych owoców. Kompot z suszek zwykło przygotowywać się w szczególności na Wigilię, chociaż jego mniej słodkie wersje świetnie pasować będą również do letnich obiadów. Aby wzmocnić zapachowe i smakowe walory kompotów śliwkowych można dodawać do nich również inne owoce, na przykład gruszki, maliny lub żurawinę.