Renklody, węgierki i inne odmiany
W poprzednich artykułach mówiliśmy już o wartościach odżywczych śliwek oraz o uprawie mirabelek. Jednakże wielu sadowników chętnie uprawia również inne, odporne na choroby i przymrozki gatunki śliwek, których owoce świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, składnik kompotów czy słodkich powideł.
Poniżej przedstawiamy Państwu kilka najbardziej popularnych odmian śliwy domowej, którą z powodzeniem zasadzić można w ogródku, ciesząc się pięknie pachnącymi wiosną kwiatami oraz soczystymi, zdrowymi i smakowitymi owocami w połowie lata.
* renkloda domowa to drzewo o rozłożystej koronie, bardzo łatwe w uprawie i szybko owocujące. Renkloda wydaje żółtawe lub lekko pomarańczowe, kuliste bądź owalne owoce z jasnym, miękkim miąższem. Śliwki renklody doskonale nadają się na domowe kompoty, soki i syropy. Z tej odmiany produkuje się również trunki i alkohole, takie jak słynna czeska śliwowica.
* śliwa węgierka owocuje ciemnogranatowymi, fioletowawymi śliwkami o lekko wydłużonym kształcie. Mają bardzo winny, delikatny smak, zaś miąższ bardzo dobrze odchodzi od twardej pestki. Z tej odmiany warto przygotowywać smakowite konfitury, powidła i dżemy, świetnie nadające się na przykład do słodzenia herbaty lub naleśników. Świeże owoce sprawdzają się również jako smakowity dodatek do placków i ciast.
* śliwa daktylowa to kolejna odmiana śliwki domowej o żółtawych, wydłużonych owocach ze szklistym i bardzo aromatycznym miąższem. Owoce tej odmiany doskonale nadają się na domowe trunki, takie jak nalewki czy słodkie wina, świetnie podkreślające smak potraw mięsnych.
* śliwa półwęgierka to kolejna popularna w hodowli odmiana, charakteryzująca się dużymi, ciemnofioletowymi lub ciemnogranatowymi owocami, mającymi zwięzły, lekko twardawy miąższ, który łatwo można oddzielić od pestek.
* śliwa elipsoidalna owocuje bardzo smacznymi, ciemnoniebieskimi śliwkami o wydłużonym kształcie. Jej owoce to doskonały składnik kompotów i dżemów.
* śliwa jajowa daje żółte lub czerwonawe owoce, lekko zwężające się przy szypułce i rozszerzające w pozostałej części. Odmiana soczysta, doskonała do ciast i deserów.