Słodki dżem, powidła i inne przetwory
Z chętnie uprawianych w Polsce mirabelek z powodzeniem przygotowywać można smakowite i aromatyczne domowe przetwory, takie jak dżemy, konfitury, powidła, zagęszczane syropy czy kompoty dla dzieci.
Obecnie wyróżnić można bardzo wiele odmian tej charakterystycznej śliwy o drobnych, słodkich i kulistych owocach. Amatorzy domowych przetworów cenią sobie mirabelki ze względu nie tylko na ich smak i zapach, ale również właściwości odżywcze. Śliwki te zawierają bowiem znaczne ilości witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu.
W niniejszym artykule przedstawiamy Państwu łatwe i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie konfitur i dżemów na zimę, które można także z powodzeniem dodawać do rozgrzewającej herbaty, co pomoże uchronić się przez sezonową grypą i przeziębieniem.
SMAKOWITY DŻEM MIRABELKOWY
składniki: 3 kilogramy mirabelek, 1,5 kilograma cukru, woda (szklanka na kilogram owoców)
sposób przygotowania: owoce po dokładnym umyciu wydrylować z pestek. Zalać odpowiednią ilością wody i zasypać cukrem. Całość zagotować na niewielkim ogniu i odstawić na około 24 godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia znowu zagotować do momentu, aż śliwy staną się szkliste. Konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, dobrze zakręcić i ustawić dnem do góry.
KONFITURA Z MIRABELEK DO HERBATY
składniki: 3 kilogramy dojrzałych mirabelek, około pół kilograma cukru, pół szklanki amaretto
sposób przygotowania: owoce po umyciu i wydrylowaniu zasypać cukrem, po czym odstawić na około dobę w chłodne miejsce. Po puszczeniu soku śliwki należy podsmażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około dwóch godzinach zdjąć z ognia i dodać likier amaretto. Delikatnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odwrócić do góry dnem do ostudzenia.
Do śliwkowych powideł i dżemów mirabelkowych z powodzeniem dodać można również inne gatunki śliw, na przykład węgierki lub renklody. Do herbaty świetnie pasować będzie również konfitura mirabelkowa z pigwą lub sokiem z cytryny. Owoce można także suszyć i przygotowywać octowe zalewy, dzięki którym będzie można przygotowywać poza sezonem smakowite potrawy z dodatkiem tych pysznych owoców.