Witaminy i wartości odżywcze
Smakowite śliwki i mirabelki to owoce zawierające mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z powodu ich walorów zdrowotnych i smakowych warto przygotować ze śliwek smaczne powidła, kompoty czy nawet domowe trunki.
Słodkie mirabelki, podobnie jak niemal wszystkie inne odmiany śliwek są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. W tych smakowitych owocach znajduje się bowiem mnóstwo składników odżywczych, z których bez wątpienia najważniejszymi są w szczególności sód, potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk i jod.
Śliwki są również źródłem beta karotenu, witaminy C, K, polifenoli oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Mirabelki zawierają także niacynę, kwas foliowy oraz witaminę A, korzystnie wpływającą na wzrok. Co więcej, śliwki okazują się również niskokaloryczne, bowiem w 100 gramach tych owoców znajduje się około 45 kalorii.
Jak wykazują najnowsze badania, regularne spożywanie śliwek może również uchronić przed zachorowaniem na nowotwory. Naturalne ekstrakty zawarte w tych zdrowych owocach mają bowiem zdolność niszczenia komórek nowotworowych, nie wpływając równocześnie na prawidłowe funkcjonowanie komórek nie zaatakowanych przez chorobę.
Dzięki dużej ilości błonnika śliwki i mirabelki korzystnie wpływają na układ pokarmowy, rozwiązując między innymi problemy z zaparciami. Pobudzają również perystaltykę jelit, przyspieszając zarazem metabolizm organizmu. Śliwki mają również działanie przeciwmiażdżycowe, bowiem w znacznej mierze hamują wchłanianie się złego cholesterolu.
Witaminy zawarte w tych owocach kojąco wpływają na układ nerwowy, zaś potas pomaga uregulować wahania ciśnienia tętniczego krwi. Z tego też powodu regularne spożywanie śliwek lub odmian mirabelek wskazane jest szczególnie osobom o problemach związanych z pracą układu krążenia.
Inne, zawarte w śliwkach witaminy i mikroelementy skutecznie zniwelują problem pękających naczynek, poprawią koloryt oraz sprężystość skóry oraz uregulują procesy związane z krzepnięciem krwi. Co więcej, przeciwutleniacze powstrzymują i opóźniają również procesy starzenia. Aby wygładzić zmarszczki i odpowiednio zadbać o cerę warto więc nie tylko jeść świeże śliwki lub przetwory z mirabelek. Z powodzeniem można domowym sposobem przygotowywać również owocowe maseczki.