Szybkie ciasto, tarta, ciastka z mirabelkami
Jak już powiedzieliśmy w poprzednich artykułach, śliwki mirabelki to doskonały składnik wielu domowych przetworów, takich jak konfitury, powidła czy dżemy. Słodkie śliwki warto również serwować najmłodszym w postaci smacznych kompotów lub ciast.
Niemal z każdej odmiany śliwek, zarówno węgierek, renklod czy mirabelek można samodzielnie przygotować pyszne i aromatyczne ciasta i desery. W niniejszym artykule znajdziecie Państwo kilka ciekawych i sprawdzonych przepisów na własnoręczne przygotowanie sezonowych placków z tymi owocami.
PLACEK MIRABELKOWY NA MAŚLANCE
składniki: 2 kilogramy dojrzałych mirabelek, szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego, szklanka cukru, 3 jajka, 2,5 szklanki maki pszennej, pół szklanki oleju, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder
sposób przygotowania: owoce umyć i wydrylować. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i zwykłym. Wbić całe jajka, dodać maślankę i olej. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać na posypaną bułką tartą blachę i na wierzchu ułożyć kawałki śliwek. Piec przez około pół godziny w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu posypać dla dekoracji cukrem pudrem.
SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
składniki: pół kilograma śliwek (węgierek lub czerwonych mirabelek), pół szklanki cukru, 2 jajka, szklanka mąki, pół kostki masła, łyżeczka proszku do pieczenia, pół buteleczki aromatu waniliowego, łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania: płynne masło utrzeć z proszkiem do pieczenia i cukrem na jednolitą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Wlać aromat, dodać przesianą mąkę i wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem śniadaniowym blaszkę. Ułożyć umyte, wydrylowane i pokrojone w mniejsze kawałki śliwki oprószone mąką. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
ŚLIWKOWA TARTA Z CYNAMONEM
składniki: 80 dkg śliwek, 30 dkg mąki pszennej, 4 łyżki brązowego cukru, pół kostki masła, żółtko, łyżka cukru pudru, łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania: do przesianej mąki dodać cukier, posiekane masło i odrobinę soli. Dodać żółtko i zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby nieco letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie dokładnie umyć śliwki i wyciągnąć pestki. Przygotować blachę i wysmarować ją masłem. Na blasze ułożyć lekko rozwałkowane ciasto, ułożyć na nim kawałki śliwek i posypać cynamonem. Piec w temperaturze 210 stopni przez pół godziny. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.